A 10 leg ... Szlovák paradicsomból


A legkellemesebb séta
A szerényebb turisták számára kellemes sétalehetőséget nyújt a Csingó (Čingov) és Tamásfalvi-kilátó (Tomášovský výhžad) közötti útszakasz a tavaszi és őszi napokon. Könnyű terep (csekély kaptató), gyönyörű kilátás a Hernád-áttörésre (Prielom Hornádu) és a visszaúton a Hernád medencében fekvő szepesi tájra. A sziklaképződmények, utánozhatatlan növényzet és a felejthetetlen látvány a Tamásfalvi-kilátóból a Szlovák paradicsom (Slovenský raj) szakadékaira és a Magas Tátrára (Vysoké Tatry) teszik kellemessé az aktívan töltött órákat.

A legjobb síelési lehetőség
A Szlovák paradicsom minden évszakban és időben szép. Ideális hely a téli sportok számára is, mert a fennsíkok kimeríthetetlen mennyiségű lesikló és sífutópályát biztosítanak. A lesiklópályák eldorádója a Mlynky-i télisport központ. A Kruhová északi lejtőjén, ahol kora téltől késő tavaszig van hó, az öt különböző hosszúságú és nehézségi fokozatú lesiklópálya közül választhatnak az érdeklődők. A sífelvonók felviszik Önt a Kruhová tetejére, és onnan már csak Jó lesiklást kívánhatunk.

A legvadabb autóút
Ha Liptó felöl érkezik a Szepesbe, és Csütörtökhelynél (Spišský Štvrtok) jobbra, Sztracena felé tér le a főútról, a legvadabb és legizgalmasabb utazásban lesz része. A hegyek kellős közepén keskeny, kacskaringós út vezet fel a Kopanec tetejére, ahol megpihenhetnek a legfantasztikusabb és legillatosabb virágokkal teli réten. A völgybe ereszkedve a Krivian kereszteződésnél, már csak pár kilométerre van Imrikfalvától (Dedinky), vagy a Dobsinai jégbarlangtól. Az út előtt még két jó tanács: vezessen óvatosan, és télen használjon hóláncot!

A legrövidebb szakadék
A Szlovák paradicsom legtöbb szakadékára jellemző a hosszú gyalogút az érdekes vízesésekig vagy a hegygerincekig. Ezzel a hátránnyal nem rendelkezik a Zejmarki szakadék. Mlynky - Biela Vodáról, ahol leparkolhatják autójukat pár perc alatt a gyönyörű Nálepka kpt. vízeséshez érhetnek, és az egyórás varázslatos séta után a sziklák között kiléphetnek a Gerava fennsíkra.

A leglátogatottabb turistaút
A Szlovák paradicsom északi részén két turista centrum található - Csingó (Čingov) és Podlesok, amelyek egy 15 km-es látványos megjelölt turistaúttal van összekötve a Hernád partját követve, át a csodálatos kanyonokon. Ez a terület, amelyen a Hegyi szolgálat zöld jelzésű útja vezet át, egy szűk völgyön keresztül 150 méteres hegyoldalakkal szegélyezve, helyenként csak néhány méternyire a parttól. A hidak, mászóvasak, létrák és láncok segítenek Önnek megtenni ezt a közel négyórás utat a Szlovák paradicsom szikláinak, erdőinek és vizeinek veszélyes fogságában.

A legfestőibb völgy
A Hnilec folyó, amely a Szlovák paradicsom déli határát képezi, erre a területre a Vernáron és az Ostrá skalán keresztül érkezik, és gyönyörű zugokat alakít ki az év minden évszakában. A völgyből lenyűgöző látvány nyílik az Őz sziklákra (Srnčie skaly), a rátermettebb turisták a Stratenai kanyonon keresztül a Holló szikláig (Havrania skala) juthatnak, a kevésbé ügyesek a különleges Sztracena (Stratená) falun keresztül elsétálhatnak a Palcmanská Maša mesterséges víztározóhoz, ami Imrikfalva (Dedinky) mellett található. A kényelmesebb utazók előnyben részesítik a motoros kisvonatot, amely több hídon, felüljárón és alagúton át a Hnilec településig visz.

A legnagyobb vízfelület
Forró nyári délután van. Fáradtan és izzadtan jönnek egy túráról. Az Imrikfalva melletti Palcmanská Maša a legideálisabb hely a pihenésre. Fürdés, csónakázás, vizibiciglizés, windsurfing, horgászat. Sátorozási lehetőség, camping, turisztika, biciklitúra, télen sífutás, felvonók a lesiklópályákhoz. Ezt mind megtalálhatják a 85 ha-os vízterület mellett a Szlovák paradicsom Nemzeti park déli részén.

A legromantikusabb zug
A Szlovák paradicsom rengeteg romantikus zugából a legromantikusabb véleményem szerint a Létánfalvi malom (Letanovský mlyn). A vándorlások alatt a Hernád-áttörésen Csingóból Podlesok felé egy rét és patak partján, a Szlovák paradicsom hegyeinek ölében kellemes pihenőhelyet találunk. A nappal melegített lejtőkön rengeteg értékes lepkefaj repked, a figyelmes turista a fűben felfedezheti a szarvasbogarat, a folyóban azúrkéken csillogó hátú pisztrángok úszkálnak, a sziklák felett héja köröz.

A legmagasabb vízesés
Ha valaki össze szeretné mérni az erejét a természettel, és ráadásul látni szeretné a 65 méter magasból a sziklákról a völgybe zuhanó vizet, melegen ajánljuk az egész napos Sólyomvölgyi (Sokolia dolina) túrát. A legideálisabban Csingóból a Fehér patakon (Biely potok) keresztül juthat el, vissza pedig Biskupská chyza-n át Menedékkőre (Kláštorisko), vagy Podlesokra juthat. Gyönyörű, de nagyon nehéz túra, amin a legügyesebb erdőkerülőknek is megremegnek a térdei a 90 méter hosszú létrán felfelé menet a Sziklás (Skalný), Felső (Vyšný) és Fátyolos (Závojový) vízesések körül.

A leghűsebb nyári frissítő
A Dobsinai jégbarlang (Dobšinská žadová jaskyňa) a Szlovák paradicsom Nemzeti park délnyugati szélén fekszik a szlovák és a külföldi turisták figyelmének a központja. Nincs kellemesebb frissítő, mint a forró nyári napokon ennek a fantasztikus jeges színháznak a megtekintése, amit a Sztracenai hegyvidék rejteget. Az érdeklődők többsége, akik már itt megálltak, vágyat éreznek arra, hogy legalább még egyszer visszatérhessenek. A jeges fellépések júniustól szeptemberig tekinthetők meg. Fáradjanak be.

Szepesség | Gömör | Liptó | Felső-Garam-régió | Szlovák paradicsom | Magas-Tátra | Alacsony-Tátra | Bélai-Tátra
Pienin-hegység | Szepesi vár | Szent Jakab-templom | Lublóvár | Krasznahorka | AquaCity | Besenyőfalu | Tatralandia | Ménhárd | Felsőzúgó